”Tattarkravallerna” i Jönköping, 65 år sedan

För precis 65 år sedan den 1 juli 1948 kulminerade de så kallade ”tattarkravallerna” i Jönköping. Kravallerna bestod av en mobb som under några dagar gick runt i Jönköping fattigkvarter och misshandlade resande. De bröt sig in i deras bostäder slet ut föräldrar och släktingar framför barnens ögon och misshandlade dem. Ordningsmakten stod passivt bredvid medan mobben skapade kaos i flera dagar. Resande var tvungna att fly hals över huvud för att klara sig undan. Dessa kravaller var allt igenom rasistiska och kravallerna hade sin grund i de rasbiologiska värderingarna som fanns.

”Tattarkravallerna” är ytterligare ett sorgligt kapitel i vår Svenska historia som mörkats i många år. Den har mörkats så mycket i Jönköpingstrakten att även de som växt upp i Jönköping inte har vetat om vad som hänt. Jag pratade för ett tag sedan med en kvinna som berätta att hon hade inte haft en aning om kravallerna under sin uppväxt, utan fått reda på dem som vuxen. Hon tyckte det var mycket märkligt. Idag uppmärksammas kravallerna och det ska resas ett monument i Jönköping som påminnelse om det hemska som hände.

Sen kan man alltid fundera över när och om Resandefolkets historia ska skrivas in i skolans historieböcker?

BiL

————————————————————————————–
RUNG kommer att verka för:
R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Annonser

One thought on “”Tattarkravallerna” i Jönköping, 65 år sedan

  1. Jag la in detta på Facebook och fick några kommentarer från vuxet folk som aldrig hört talas om detta så nog är det mörkat alltid. Vist är det hemskt men man har ju gjort mycket värre saker med oss resande, under hela 1900 talet har man gått in för att utrota hela folket det är bara att titta på rasbiologin tvångssteriliseringarna man stal barnen från dom mm, det finns massor att räkna upp synd att detta inte får vara med i våra svenska historieböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s