”Frigörelsen”. Ur, Liv med motgångar. en resandepojks berättelse

Bild

När Viktor var drygt 14 år gammal berättar han att:” Jag åkte jag från mitt hem” i norra delen av Sverige till mellersta Sverige.  Viktor säger att: ”Jag skulle visa att jag kunde klara mig själv” och till skillnad från när han var sju år och skulle börja skolan så skämdes han inte över att han var resande. Viktor själv sade att: ”Sen fanns det en period i mitt liv när alla fick veta det”. I sin strävan över att bevisa att han klarade sig själv, tog han tog in på ett hotell:

Där bodde jag i tre månader och försörjde mig sig på att göra affärer… I (stadens namn) i närheten köpte jag saker från ett lager, jag tog sen med mig sakerna dit jag bodde och sålde dem… med bra förtjänst.

Frigörelse är en del av tonårsperioden och av identitetsutvecklingen och skapandet av den sociala tillhörigheten. I ett skede i livet behöver barn/ungdomar hitta sin egen identitet och en social tillhörighet utanför familjen. Viktor gjorde detta genom att åka till en annan stad. Familjen och den trygghet som han hade där fanns som bas i hans frigörelse och som en hamn han kunde återvända till efter sin markering.[1]

Enligt Lindholm är resande ofta duktiga försäljare och är stolta över det, de titulerade sig som köpmän. Arbetsfördelningen mellan män och kvinnor följer inga strikta mönster utan en kvinna kunde hjälpa sin man till exempel med skrothandel. Hon kunde till och med vara hästhandlare själv. Att kunna sälja handlade ibland om familjens hela existens.[2]

Viktor berättar att: ”Jag ägnade mig åt handel som försörjning under den här perioden” och säger också med ett skratt att:

Nu kom kvinnorna in i mitt liv… så jag var aldrig ensam… Efter tre månader packade jag ihop och åkte hem igen… jag hade bevisat att jag klarade mig själv.

Han fortsatte med sina affärer hemma och säger att: ”det gick ganska bra… jag kunde det där med att sälja saker”. Livet fortsatte nu sin gilla gång tills Viktor fyllde 16 år. Nu berättar Viktor att: ”En kvinna som jag hade ett förhållande med… gravid”. Hon hade akademisk bakgrund och var flera år äldre än Viktor. Men innan hon födde hade hela familjen flyttat igen, den här gången till Västerbotten.

I litteraturen om resande kan man hitta beskrivningar där männen framställs som spännande och stiliga kvinnojägare. Men en man som håller sig till traditionerna är sin kvinna trofast och så även sin familj och släkt.[3] När vi pratar om detta säger Viktor att: ”Jag var gift i 17 år och trogen”.


[2] Lindholm 1995:105f.

[3] Lindholm 1995:128ff.

Liv med motgångar. En resandepojks berättelse http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:541337

BiL

————————————————————————————————–

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är: 75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s