Stockholms tänkebok 1512 ”tattare”

I Stockholms tänkebok (protokollen från stadens råd) från 1512 finns den första uppgiften i Sverige som handlar om att romer (de kallas tattare i dokumentet) kommit till landet.

http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=27743

Ur uppsatsen ”Stolta och starka. Resandefolket

Under mina intervjuer och i litteraturen kommer det fram att historien om resande har många mörka hemligheter som påverkar människorna än idag. Arvet som man har med sig är starkt och sätter sin prägel även på dagens resande. Mina informanter har alla någon i släkten eller känner någon som blivit steriliserad eller fått sina barn omhändertagna. Det finns en brist på kunskap i olika samhällsorgan menar Arnstberg i boken Svenskar och zigenare som beror på att film och litteratur har präglat synen på människorna. Filmerna romantiserar och bagatellisera folkgruppens status och ger en vrångbild av dem.[1]

Det man kan se bland dagens resande är att släktsammanhållning är fortsatt stark. Idag samlas många familjer i samma kvarter eller i närheten av varandra. Barnen som flyttar hemifrån stannar gärna i kvar i närheten av föräldrahemmet. Idealet är att bo i eget hus men om det inte går så samlas familjen gärna i samma kvarter. Att bo i närheten av varandra kan till och med förstärka sammanhållningen. [2] Astrids dotter flyttade till samma stad som sina föräldrar, för att barnen skulle få en bra relation till sina morföräldrar och så hon kom närmare sina föräldrar. När barnen var små hämtade och lämnade Astrids föräldrar på dagis, de var lika kända av personalen som hon själv var. Nu när barnen blivit stora är morföräldrarna fortfarande viktiga personer för barnen.  Amys ena dotter bygger ett hus i närheten av familjens, så de ska kunna hjälpas åt, med barn och hästar.

Barn och äldre umgås och barnen uppfostras inte bara av sina föräldrar utan av släkten. Att hjälpa varandra vanligt i det här sammanhanget. Föräldrarna får hjälp med barnen när de är små och barnen hjälper föräldrarna när de blir gamla. Det är också viktigt vem man är släkt med och på vilket sätt det finns gemensamma knutpunkter med de personer man träffar. Mina informanter menar också precis som det finns samiska, romska så finns det resandeläkter.


[1] Arnstberg 1998:28

[2] Lindholm 1995:118

http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:510075

—————————————————————————————————————-

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är: 75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s