Hela krönikan ”Blattifieringen fortsätter” från Expo

Linda, vår ordförande här på RUNG, har skrivit en krönika i Expo Nr 2, 2013 den heter……. ”Blattefieringen fortsätter.”

”Hur många generationer är man invandrare egentligen?” är en populär paneldebattsfråga, med all rätta ställd av någon vars nyfödda barn precis blivit kallad för andra, eller till och med tredje generationens invandrare.

Frågan är i allra högsta grad retorisk, eftersom det ännu inte går att skönja något slut på blattefieringen av oss som någonstans ändå känner oss ganska svenska. Jag är förvisso stolt över att tillhöra en etnisk minoritet, men faktum är att de fördomar som finns om resandefolket är starkt förknippade med negativa karaktärsdrag.

Vi ”firade” 500 år som svenskar förra året. Första tiden gick bra, vi fick ett bra mottagande i Stockholm när vi anlände. Det var andra tider då, så ingen hänvisade oss tillbaka till det EU-land där vi först satte vår fot. Frågan om vems fot som varit vart hade komplicerat det hela. Ingen påpekade heller det uppenbara faktum att vi helt saknade asylskäl. Fattigdom och hemlöshet är ju nu för tiden inte ens i närheten av att räknas som humanitära skäl. Men som sagt, det var andra tider.

Efter nästan 100 år i Sverige blev det lite konflikter mellan resande och ursprungsbefolkningen, vilket ledde till att vi med 1600-talets logik skulle utrotas. Männen skulle avrättas, kvinnor och barn fängslas och utvisas. Sverige var i krig med en hel hop av sina grannar, och vi resande hamnade i skymundan ett tag.

1700-talet skötte vi med glans, åkte runt på marknader, sålde saker vi tillverkat, uppträdde, slipade knivar åt bönderna. När svenskarna började emigrera till Amerika så försvann vår försörjning, och det var fattigt.

Med 1900-talet kom rashygienen in. Inte bra för oss. Rasbiologiska institutet gjorde djupa skoavtryck när de trampade ner oss i dyngan, splittrade familjer, och steriliserade oss.

Rasbiologiska institutet var starkt i Sverige. De beslutade att resandefolket, ”tattarna”, inte var en etnisk grupp, eller ”ras”, utan en subkulturell avart. En samling av förrymda bönder och kriminella som skaffat barn, och nu drog runt och gjorde riket osäkert. Det sitter starkt hos oss, och trots att jag klassmässigt tillhör arbetarklassen, eftersom en del av min historia består av skogshuggare, gruvarbetare och diversearbetare, så ingår det också i min fostran att man inte ska reta upp myndigheter eller på annat sätt vara till en belastning för samhället, för då ”kommer de och tar dina barn”.
På 20-, 30- och 40-talet så registrerades vi på ras-basis. ”Tattarinventeringar”. Vår överlevnad var på största allvar hotad.  Den socialdemokratiska staten vidtog åtgärder.
Socialdemokraterna Gunnar och Alva Myrdal skrev boken Kris i befolkningsfrågan 1934, och rasbiologin fick ett ordentligt genomslag i stugorna. Myrdals menade att så många som vara tionde svensk inte var av tillräckligt gott virke för att kunna fungera i folkhemmet. Medan det räckte med utbildning och bättre sjukvård för de flesta så behövdes det krafttag mot gruppen resande.
I cirka varannan resandefamilj tvångsteriliserades någon, en lag som fanns kvar ända till 1976. Barnen togs ifrån oss och skulle fostras till riktiga svenskar med alla till buds stående medel. Svenska tidningar skrev om ”tattarplågan”. Staten registrerade oss, och hade tyskarna invaderat hade de lätt kunnat fånga in oss till sina läger. Min mamma är i den generationen som skulle varit på tapeten för sterilisering. Det hade onekligen påverkat mitt skrivande negativt om hennes sterilisering hade bifallits.

Så hur många generationer är man invandrare? Allt jag kan svara på det till er som också har invandrade förfäder är: ”Det går inte så bra för vårt lag”.

Linda Lundqvist

—————————————————————————————————————–

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är: 75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

One thought on “Hela krönikan ”Blattifieringen fortsätter” från Expo

  1. Som västerbottning in extrem med så gott som alla förfäder här sedan medeltiden får jag väl se mig som något slags motsats. Jag kan därför på mycket goda och erfarenhetsmässiga grunder säga: ”DET HJÄLPER INTE!!”

    Vad stabiliteten möjligen hjälpt har inaveln stjälpt. Tack Gode Gud för friska gener till vår inkrökta folkstam!! Jag har halva läkarbokens sjukdomar och är allmänt galen. Varje gång tokstollarna börjar försöka definiera vad som hör till och inte blir jag bara less. Vi är alla människor och lika goda kålsupare inför Vår Herre allihop! Resten är, pardon my French accent, förbannat och räddhågset trams!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s