Norskt mediadrev mot romer inför valet?

Efter ett lång och intensiv debatt (om än mycket ensidig) så kom detta uttalande.  Det handlar om de rumänska tiggarna som vistats i Oslo under vintern. Mannen som gör uttalandet att hacka upp romerna till hundmat friskrivs från sitt parti, eftersom han sedan något år tillbaka inte är medlem längre, men faktum är att hans åsikter i grunden delas av både Frp och Höyre i Norge.

Høyres partiledare Erna Solberg hanterar frågan genom att lova ett förbud mot tiggeri i Norge om hon blir vald till statsminister. Tiggeri var förbjudet i Norge i nästan hundra år, mellan 1907 och 2005,  genom lösdrivarlagen. Fremskrittspartiets företrädare Per Sandberg vill dra det hela något längre än Høyre, och föreslår att romer ska förbjudas i Norge

Kristelig folkeparti och Venstre (Folkpartiet) vill inte förbjuda varken romer eller teori.
1927 förbjöds romer att vistas i Norge sist.

Den norska högern skriker högt vid jämförelsen mellan Frp:s förslag och raslagarna från 20- och 30-talet.

Det är mycket obehagligt att se hur det hetsas mot romerna i Europa. Norge utmärker sig just nu genom en ovanligt hatisk kampanj.
När det gäller Norge skulle kunna önska att de lärt sig av din historia. Norge var invaderade av på grund av rasism, hela det norska folket led under Hitlers regim. Och ändå så framförs samma rasistiska åsikter fram av det folk som led under den mest rasistiska era vi någonsin har upplevt.

Sverige både hjälpte och stjälpte norrmännen i sin kamp mot rasismens mörka makter. Vårt land använde sig av samma rasistiska tankar som belägrade Norge och gjorde sin egen utrensning. Många led i Sverige lika väl som i Norge, hela Europa var drabbat av den nazistiska regimens illvilja och storhetsvansinne.

Det som saknas i sammanhanget är en stark röst för romerna. När en folkgrupp i Sverige blir systematiskt förtryckt, misshandlade, och bortjagade, så brukar det uppmärksammas mer. I synnerhet när barn är inblandade. Det har pratats om en nolltolerans mot vräkning av barn, och funnits många löften och goda visioner. Men nu lever vi i en verklighet där barn vräks från soptippar, och de få ägodelar de har beslagtas av Kronofogden.

Vem höjer sin röst för romerna?

Känns lite märkligt att läsa om detta i olika tidningar, idag år 2013. Man skulle kunna tänka sig att Norge borde ha lärt sig av sin historia. Norge var invaderade på grund av rasism, hela det norska folket led under Hitlers regim. Och ändå så framförs samma rasistiska åsikter fram av det folk som led under den mest rasistiska era vi någonsin har upplevt.

Sverige både hjälpte och stjälpte norrmännen i sin kamp mot rasismens mörka makter. Vårt land använde sig av samma rasistiska tankar som belägrade Norge och gjorde sin egen utrensning. Många led i Sverige lika väl som i Norge, hela Europa var drabbat av Hitlers illvilja och storhetsvansinne.

Här är några fler läsansvärda artiklar

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8244413

http://www.nrk.no/ytring/still-krav-til-romfolket-1.10867449

Annonser

One thought on “Norskt mediadrev mot romer inför valet?

  1. Man pratar stark om mänskliga rättigheter både i Norge och Sverige men för oss resande och romer som börjar synas överallt finns inge röst vem vill göra sig hörd som politiker för oss minoritetsfolk vi är det lägsta i samhället ingen vill satsa något för det vågar man inte men gapa om mänskliga rättigheter går bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s