V de enda som verkar ha vaknat

Britt-Inger och Kurt har skrivit en artikel för att få våra folkvalda politiker att vakna http://debatt.svt.se/2013/11/05/politiker-lat-inte-sd-fa-ensamratt-pa-vanvardsfragan/

Eva Olofsson (V) är än så länge den enda som verkar ha vaknat. Hon har både ringt och skickat detta mail till en av de som utövat påtryckningar för att väcka våra folkvalda politiker.

”Jag sitter i socialutskottet för Vänsterpartiet och är därför den person för V:s räkning hanterar frågan om ersättning till de som vanvårdades som barn. Egentligen är den fråga du lyfter något som pågått i flera år. Vanvårdsutredning tillsattes av Morgan Johansson, dåvarande socialminister för S, efter en TV dokumentär i juni 2006. Utredare var Göran Johansson. Delbetänkandet kom i januari 2010 och redan i det kunde konstateras att barn omhändertagna för samhällsvård utsatts för allvarliga övergrepp och försummelse. Så många ville berätta för Vanvårdsutredningen att den skulle ta längre tid an beräknar. Därför tillsattes Upprättelseutredningen för att föreslår hur upprättelsen skulle gå till. Den föreslog en process i tre delar. Erkännande av vad som hänt och en ursäkt, kompensation till dem som utsatts samt åtgärder för att förhindra upprepning, Betänkandet kom i feb 2011. I September 2011 kom slutbetänkandet i Vanvårdsutredningen. Strax innan budgeten skulle presenteras gick Maria Larsson ut och sa att det blir ingen kompensation alls. Medias tryck och en enig opposition samt alla de som förväntat sig ersättning och reagerade starkt . Det fick regeringen att backa ganska snabbt. Maria Larsson bjöd in S, MP och V till överläggningar och partierna blev överens om en ramöverenskommelse som sedan var grunden för en proposition/lagförslag från regeringens sida och Ersättninglagen stiftades.

Den 1/1 2013 började ersättningsnämnden arbeta och den 1/4 började de ta beslut. 3.400 ansökningar har kommit in 900 är avgjorde. Knappt 60% har fått bifall och ersättning. C:a 40% avslag. Av dem 10 % därför att de inte varit omhändertagna enligt samhällsvård eller att övergreppen skett inte skett samband med vården. 30% därför att att försummelse/övergrepp inte varit av de allvarliga art som beskrivs i Ersättningslagen. Möjligheterna att får ersättning sträcker sig till händelser innan 1980. V sa under förhandlingarna att vi kommer att driva denna fråga och har också som enda parti motionerat om detta. Yrkandet kommer upp i samband med Socialutskottets budgetdebatt 16 december.

Det är viktigt att säga att de som inte fått ersättning är trodda på och har utsatts för oacceptabla saker men nivån för övergrepp och försummelse av allavarlig art som det står i lagen ligger högt. Det var inte lätt att se hur det skulle bli i verkligheten när vi kom överens om texterna.

Privatplacerade barn och finska krigsbarn finns inte med då de inte varit omhändertagna enligt de lagar som styrde omhändertagande och finns i ersättninglagen. Vanvårdsutredningen tog inte med detta i delbetänkandet och Upprättelseutredningen hade inte med dem men i Vanvårdsutredningens slutbetänkande har utredaren ändrat ståndpunkt och ansåg att de skulle behandlas som övriga. detta har gjort att de hamnat utanför nuvarande lagstiftning.

Från Vänsterpartiets sida har vi ansett att ersättning till de som vanvårdades som barn inte är fråga att i första hand driva och ta partipolitiska vinster på. Det bör vara en bred enighet om besluten eftersom det är svenska staten som ber om ursäkt inte ett eller några partier. Men skall det bli en ändring så är det regeringen som måste lägga en proposition/ förslag om ändringar partier som står bakom ramöverkommelsen som var grunden för Ersättningslagen måste bli överens.

Jag tror inte alla som träffar SD är rasister men jag tror däremot inte att det gynnar möjligheten till förändring att tillsammans med SD driva frågan. Det riskerar också att påverka hela frågan negativt. Som du vet så samarbetar inget parti i riksdagen med SD och många människor reagerar på deras främlingsfientlighet.

På din fråga vad Vänsterpartiet kommer att göra så driver vi aktivt frågan när det gäller ersättning efter 1980. Vi för diskussioner med övriga partier i oppositionen och träffar just nu i samarbete med s och Mp olika organisationer.”

Läs min blogg http://evaolofsson.v-blog.se .

Med vänlig hälsning

Eva Olofsson

——————————————————————————————————

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är: 75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

One thought on “V de enda som verkar ha vaknat

  1. Ping: RUNG tackade nej till SD,s möte | resandefolk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s