Klanens förlåtelsebrev till Resandefolket

Den 12 december gjorde vi ett inlägg här om att”Tattarklanen” byter namn. https://resandefolk.wordpress.com/2013/12/12/tattarklanen-se-byter-namn/

Det fanns människor inom resandegruppen som tog illa upp på klanens namn. När vi kontaktade klanen stängde de ner sin hemsida direkt och det stod att läsa att;

”Hemsidan är tillsvidare stängd, detta på grund av diskussioner med personer av resandesläkt gällande vårt bruk av ordet ”tattare”. Då vi inte vill riskera att kränka någon väljer vi att hålla hemsidan nerstängd tills dialogen är avslutad.”

Nu har klanen skickat en ursäkt till resandefolket för sitt val av namn.

Här är brevet i sin helhet som det har kommit till oss.

————————————————————————————————————-

Förlåtelsebrevet

Av Martin Ahlsén m.fl.den 30 december 2013 kl. 10:57

Till Resandefolket.

Det är vi från f.d. Tattarklanen.

Vi har levt i tron att ordet ”tattare” är ett allmänt ord för kringresande (hantverkare) och eftersom det är mycket så de flesta av oss har levt sina vuxna liv (rest runt med våra smedjor och andra hantverk) har vi tyvärr trott att det var ok att använda ordet om oss själva. Vi har haft diskussioner om namnet förut och då vi kollade upp det i, inte helt färska, ordböcker bekräftades den betydelsen. Nu har vi förstått att vi varit vilseledda om betydelsen av ordet.

Det har absolut inte varit vår avsikt att håna eller såra någon, tvärtom. Vi kallade oss ”tattare” som en hyllning till de som var annorlunda, i förhållande till forna tiders samhälle där alla som inte passade in i normen hamnade utanför. För oss betydde ordet ”tattare” något positivt, det handlade om att det faktiskt också är en frihet att stå ”utanför” ett strikt samhälle. Vi ville ta tillbaka ett bespottat ord och göra det till något kraftfullt, vackert och starkt. Vi kallade oss ”tattare” med stolthet. Så här i efterhand har vi förstått att det var naivt av oss. Vi har förstått att ordet är mycket mer laddat än vi tidigare trott.

Vi är verkligen väldigt ledsna över att ha sårat er och vi vill be mycket starkt om ursäkt för det.

Vi har tagit bort namnet Tattarklanen så gott vi har kunnat och vi kommer arbeta vidare på detta vartefter. Vi har hetat det ganska många år så det kan dyka upp några gånger till på olika sätt men vi kommer att fortsätta förklara varför det är fel och att vi hade fel information när vi använde detta namn till klanen.

Det finns andra grupper resande som har en gammal tradition. Sedan vikingatiden och framåt känner man till kringresande hantverkare som inte passat in i bondesamhället. Vilka detta varit är inte säkert. Det kan ha varit frigivna trälar och andra utanför normen, men dessa hantverkare är inte namngivna som grupp. Det är kanske till den traditionen vi hör och vi söker nu efter namn som kan funka med oss.

Vi hoppas att ni kan ha förståelse och överseende med vårt misstag!

Vänliga hälsningar ……………-klanen

PS: Om det är någon av er Resande som är nyfikna på vilka vi är så är ni alltid välkomna att besöka oss i vårt hantverksläger på någon av de marknader vi besöker.

————————————————————————————————————

Vi tackar och högaktar klanen för deras snabba agerande och att de tog vår påpekan på största allvar. Väl mött på marknaderna.

————————————————————————————————————

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:

75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/  

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s