Det kom ett svar på ”Funderingar till Ullenhag”

Funderingen

Hej ministern!

Jag har tittat lite på arbetet ”Delegationen för romska frågor” som finns under statens offentliga utredningar. (Länk finns längre ned) Sidan ”Myndighetsåtgärder genom historien”. Den räknar upp ett antal årtal för myndighetsbeslut med början på 1500-talet och framåt. Det intressanta är att alla beslut skulle beröra zigenare. Ännu mer intressant är att de som kallar sig zigenare kom till Sverige först på 1800-talet. De som kom på 1500-talet och framåt är vi som idag är svenska resande. Vi benämndes som tattare, tater, eller som i tänkeboken från 1512: Tänkeboken: ”Die Sancti Michaelis archangeli komme the tatra hith i byn”.

Vi resande har en egen och speciell historia i Sverige och även om den inte får plats i finrum eller skolsalar så skulle det glädja mig mycket om man kunde titta på delegationens arbete och använda korrekta benämningar. Det som genomsyrar alla statliga initiativ i romska frågor är underrepresentation av svenska resande. Ha det i åtanke under framtida arbete. Vi finns, vi är största gruppen i minoriteten romer och vi deltar gärna i framtida arbeten som bidrar till en större förståelse för resande och romer.

http://http://arkiv.minoritet.se/romadelegationen/www.romadelegationen.se/extra/pod/index0e41.html?id=32&module_instance=1&action=pod_show&navid=32

Vänliga hälsningar

Gini Molin för Föreningen RUNG (Resande ung, ny och gammal)

Svaret:

Gini,

Tack för mail,

Jo jag är medveten om detta. Försökte därför i samband med vitboken lyfte fram även resandes historia.

Med vänlig hälsning

Erik Ullenhag

——————————————————————————————————————–

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:

75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/  

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s