Information om händelser och åtgärder med anledning av Polisens registrering av romer

Justitiekanslerns beslut med anledning av skadeståndsanspråk från personer som har varit registrerade i det s.k. Kringresanderegistret

Justitiekanslern har igår meddelat beslut i ca 60 ärenden där personer som har varit registrerade i det s.k. Kringresanderegistret har begärt skadestånd av staten. Justitiekanslern har i ett principbeslut fastställt att den som har varit föremål för personuppgiftsbehandling i det aktuella registret har rätt till ersättning av staten med 5 000 kr. 

Justitiekanslern har i sitt principbeslut slagit fast att de generella brister som Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden konstaterat har förekommit i Kringresanderegistret innebär att personer som har varit föremål för personuppgiftsbehandling i registret har kränkts på ett sådant sätt att de har rätt till ersättning enligt 48 § personuppgiftslagen. Justitiekanslern har funnit att kränkningen får anses ha varit likartad för samtliga registrerade personer och att ersättningen ska bestämmas till 5 000 kr per person.

Enligt beslutet bör ersättningen belasta polismyndighetens anslag. Riks­polisstyrelsen, i egenskap av central förvaltningsmyndighet, ges i uppdrag att se till att ersättningen betalas ut.

Justitiekanslern har hittills tagit emot anspråk från ca 350 personer som varit registrerade i Kringresanderegistret. Dessa anspråk kommer att prövas successivt under våren/sommaren 2014.

Justitiekanslerns principbeslut finns tillgängligt på myndighetens hemsida via denna länk:

http://www.jk.se/sv-SE/Beslut/Skadestandsarenden/1441-14-47.aspx

Mer information om regeringens och myndigheternas arbete kommer att skickas ut framöver.

—————————————————————————————————————————————————-

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s