Den politiska striden VS Resandefolket av Gini Molin

Den politiska striden VS resandefolket av Gini Molin

I vår kultur har man inte råd att stoppa huvudet i sanden. Vi har en lagstiftning att följa som alla anda. Inga parallella rättssystem.

Lagen har varit oss i hälarna genom olika förbud genom århundraden såsom mot handel, mot fasta bostäder mm. Vi vet vad som förväntas av oss. Det svenska rättesnöret har jagat oss från socken till socken. I många århundraden. Vi är inventerade med tre angivare per person – av rättsväsendet, folkhemmet och kyrkan. Vi är präglade av detta och intresset för egna regelverk är tämligen svalt. Varför?

Jo, vi är svenska resande. Vi äter surströmming och tittar på hockey-vm. Vi har ingen heder att värna förutom den vi alltid haft – familjen och friheten. Dessa är vår klippa, vårt hopp och vår glädje. Där finner vi kraft. Där finns livsglädjen. Vi tycker om stora sammankomster och skiljer inte på generationer. Vi umgås tillsammans. Vi har inte anammat ”barnfritt” eller ”föräldrafritt” och definitivt inte ”barnäktenskap”. Ändringar i äktenskapsbalken rör oss inte i ryggen. Vi vet att 18 år är det som gäller om man vill vända sig till en institution för erkännande av lagen. Jag vet inte hur man ser på detta i de fyra övriga grupperna inom minoriteten romer, men för oss resande finns inget behov av att kringgå eller krångla till saker.

Tids nog finner de varandra, de två som väljer att leva sina liv tillsammans. Och det är en anledning att samlas och glädjas. Lära känna blivande familjemedlemmar och välkomna dem. Om och när man förstår att det kan tänkas bli allvar. De tu kanske utbyter löften med varandra, vem vet? Men vi som finns i omgivningarna vet bättre än att sätta etiketter på människors relationer. Eller pådyvla löften. Inga relationer mår bra av att dikteras av omgivningen. Lika lite behöver vi resande någon som talar om för oss hur vi lever våra liv. Hur vi ser på vår omgivning och hur vi präglas av den.

Att man sedan försöker göra politik av att tillskriva resandefolket egenskaper som inte är kända för oss kanske är att vänta under ett supervalår men att offra en av delarna av en minoritet för ett sådant utspel är magstarkt. Vi har alla rätten att gå in och värna det som ligger oss närmast: familjen, friheten och vårt folk. Det handlar inte om tolkningsföreträde. Det handlar om sunt förnuft. Vi är inte bara väljare – vi är också människor. Uppskattade till 50.000 resande personer i Sverige. Om vi hade försökt gifta bort våra barn hade det varit vida känt och uppmärksammat före supervalåret 2014.

//Gini Molin
———————————————————————————————————————————–
RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/
Twitter: https://twitter.com/Resandefolk
Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s