Vårt språk är inte ”kåksnack”

Vår ordförande Linda Lundqvists senaste krönika

Långholmens fängelsemuseum har en ordlista över ”kåksnack” uppsatt på en vägg.  ”För kåkfarare och andra som levde utanför samhället…” står det. ”Här lånade man friskt från alla språk” står det också. Problemet med det påståendet är att det är felaktigt. 

Långholmens ordlista över kåksnack är med några få undantag en ordlista på svensk romani. Den typen av språk som resandefolket i Sverige pratar.


Jag har länge
velat åka till fängelsemuseet. Det är ett av de museer jag tidigare inte besökt, så sommarens första semestervecka bar dit. 

I en nästan 20 år gammal dokumentär om resandefolket av Bo Hazell tas ordlistan på Långholmen upp, och en kvinna diskuterar det problematiska med att ha en sådan överskrift på en ordlista på romani med museets personal. 

Det är givetvis problematiskt som besökare, för oss som pratar romani hemma. Jag skulle varken vilja ta med barn eller äldre släktingar till ett utflyktsmål där vi genom vårt språk utpekas som förbrytare. Varför skulle man som resande ta sina barn på ett museum, där ens modersmål betecknas som det språk som den genomsnittlige skurken behärskar? Det är också problematiskt för synen på oss som folkgrupp generellt.

Läs hela krönikan här http://arbetaren.se/artiklar/vart-sprak-ar-inte-kaksnack/

——————————————————————————————————————————————————————

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/
Twitter: https://twitter.com/Resandefolk
Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s