3 augusti hedrar vi de resande och romer som dog under ”zigenarnatten”

Låt oss hedra de resande och romer som levde och dog i ”zigenarlägret” Auschwitz-Birkenau genom att göra den 3 augusti till resande och romers minnesdag över alla de offer som fanns under kriget.

”Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 – tömdes ”zigenarlägret” i Auschwitz-Birkenau. Lägret låg alldeles intill den hänsynslöse doktor Josef Mengelse barack. Där utförde han, som kallades Dödens ängel, sina vidriga experiment på bland annat romska barn. Den här natten tvingade SS-soldaterna in lägrets 3 000 romer in gaskamrarna. Även ”zigenarnatten”, romernas namn på denna fasornas natt, är ett massmord” Bland dessa romer ”zigenare” fanns många resande som dog, låt oss göra en tradition och hedra dem den 3 augusti varje år.

Bosse Schön har lagt upp en bild på en boxare (på sin fb-sida) och skriver sen att;

Bild och text finns även på RUNG,s gilla-sida http://www.facebook.com/resandefolk

” ”GIPSY” OCH ”ZIGENARNATTEN” BÄR PÅ MINNEN FRÅN PORRAJMOS – ROMERNAS FÖRINTELSE.

För snart 70 år sedan – natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 – tömdes ”zigenarlägret” i Auschwitz-Birkenau. Lägret låg alldeles intill den hänsynslöse doktor Josef Mengelse barack. Där utförde han, som kallades Dödens ängel, sina vidriga experiment på bland annat romska barn. Den här natten tvingade SS-soldaterna in lägrets 3 000 romer in gaskamrarna. Även ”zigenarnatten”, romernas namn på denna fasornas natt, är ett massmord som Almedalsnazisterna i Svenskarnas parti sprider lögner om.

Boxaren du ser på bilden kallades ¨Gipsy¨. I boken ¨…om detta må ni berätta…¨ finns berättelsen om Johan Trollman:

¨I mars 1933 blir den tyske boxningsmästaren i mellanvikt, Erich Seelig, fråntagen sin titel. Orsak: han är jude. Titeln förblir vakant fram till juni 1933. Då ställs två helt olika boxare mot varandra. I den ena ringhörnan står en »arier«, Adolf Witt. Han har en hård höger. I den andra står Johann Trollmann. Det nazifierade boxningsförbundet gillar inte att Trollmann ska slåss om titeln. Orsak: han är »zigenare«. Men Johann Trollmann, eller »Gipsy« som hans artistnamn är, är en av Tysklands populäraste boxare. Nazisterna är känsliga för opinionen, och det »likriktade« box­ningsförbundet måste göra ett undantag. Det är förbundet som har utsett Witt eftersom han är den ende som kan hota Trollmann. Men den 9 juni blir Witt förnedrad av sin spensligare mot­ ståndare. Den 26-årige Trollmann dansar runt med Witt i tolv ronder och tar poäng i utklassningsstil. Arrangörerna är generade och matchen döms oavgjord. Publiken är i uppror. I flera minu­ter protesterar den högljutt och hotar att slå sönder hallen. Till slut ger arrangörerna med sig och Trollmann blir tysk mästare i mellanvikt. Omedelbart angrips han av facktidningen Boxsport. Han har boxats »artfrämmande« och »teatraliskt«. Man hånar hans »zigenska oberäknelighet«, och efter åtta dagar fråntas han titeln. Karriären är slut. Sedan tidigare har han dock ytterligare en match inbokad. Till den kommer han med håret blonderat. I stället för att dansa står han mitt i ringen som en fura och tar emot slag efter slag. I femte ronden blir den nedblodade »Gipsy« uträknad. Senare sätts fyra av hans bröder i koncentrationsläger, och 1939 blir Trollmann själv inkallad till armén och kämpar som infanterist på östfronten. Under en permission 1942 arresteras han av Gestapo och skickas till koncentrationslägret Neuengamme. Där tvingas han att utföra de hårdaste arbetena. På sina fester roar sig storväxta SS-vakter med leken »tysk mästare«. De boxas med den svältande 35-åringen. Den 9 februari 1943 har SS tröttnat och skjuter Johann Trollmann till döds i Neuengamme.¨

Eftersom forskningen kring folkmordet på Europas en miljon romer är bristfällig är det ingen som vet hur många som mördades. Det var minst 200 000, förmodligen fler, kanske så många som en halv miljon.

Jag har, förgäves, i flera debattartiklar föreslagit att tredje augusti blir en officiell minnesdag över Porrajmos offer. På så sätt får vi upp romernas situation på agendan, sprider kunskap och motarbetar fördomar. Åtminstonde en gång om året. Och vi lär oss, än en gång, vilka ohyggliga konsekvenser rasism och intolerans kan leda till.

Fotnot 1: Boken ”…om detta må ni berätta…¨ kan beställas hos Forum för levande historia (www.levandehistoria.se). Gratis. Finns även som PDF-fil.

Fotnot 2: I min nya bok ”Hitlers svenska SS-soldater. Brev och dagböcker” berättar jag om de svenska nazisoldaternas roll i Förintelsen. Släpps den 4 september. Kan förhandsbeställas hos bla adlibris.com eller i bokhandeln.

Bilden: Boxaren Johan ”Gipsy” Trollman chockade nazisterna när han vann, dansande runt i ringen, över en arier. En ”zigenare” som (nazi)tysk mästare i mellanvikt! Otänktbart. Boxningsförbundet tog ifrån ”Gipsy” titeln.”

————————————————————————————————————————————–

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/
Twitter: https://twitter.com/Resandefolk
Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: