Från 2014 tillbaka till 1800 -talet för en resandeflicka hos skolsköterskan

I en medelstor svensk stad, i en alldeles vanlig gymnasieskola går en massa helt vanliga elever. De drömmer sina framtidsdrömmar och andas av hopp. Sådär som man gör i övre tonåren. De studerar och känner trygghet i ett system som så målmedvetet utformats för att göra livet till en möjlighet. Det är ett modernt Sverige en bit in på 2000-talet.

Experter har enats om formen för vår skola. Hur man arbetar, hur man lär ut, hur många timmar som går till det ena eller det andra. Sverige har alltid varit väldigt stolt över skolan. Den är gratis och den är till för alla.

Eller?

Idag kastades jag tillbaka till 1800-talet när jag fick höra om ett dagsfärskt exempel på sådant som får mig att tvivla på mänsklig utveckling överhuvudtaget.

Ni vet, knarrande trägolv, lärarinna med knut i nacken och sträng min. Pekpinnen i högsta hugg och hon kunde kanske blidkas av den elev som hade med sig ett äpple hemifrån. Dessa elever låg bra till.

Skolor har också en lång tradition av sjuksköterskemottagningar. Man fick rada upp sig när doktorn var på besök. Han hade alltid glasögon och hummade istället för att prata. Sköterskan var alltid på så strålande humör när doktorn var där. Annars gick hon runt och vinkade in elever på sitt rum utan att någon egentligen förstod varför.

Det gjorde även denna sköterska, mitt på 2000-talet. Hon kallade in en elev och harklade sig upprepade gånger. Till sist klämmer hon ur sig att eleven luktar illa.

Förstår ni hur hon brukar sin makt mot studenten? Utan samtal, utan dialog. Bara häver ur sig en sådan sak.

Nu ska ni veta att sjuksköterskor jag mött har varit hjältinnor. Pigga, vakna arbetssugna livräddare som alltid har ett gott råd till övers.

Men inte den här skolsköterskan, hon har antagligen slumrat bakom sitt bord de senaste tvåhundra åren. Och inte uppdaterar sig i det minsta i pedagogik, omsorg eller bemötande. Hon borde uppenbarligen inte alls ha ett yrke som innefattar människor. Hur gick det till?

Om man nu ska säga till någon att den luktar illa så har man skitit i det blå skåpet ordentligt om det är en resande. Ingen diktator i världen skulle komma undan under några omständigheter med en sådan anklagelse utan att få en reaktion.

Är det någonstans man kan finna renlighet så är det hos resande, eller varför inte gå och titta i ett romskt läger? Jag skulle utan tvekan låta mig opereras i ett av dessa kök, så rent är det.

//Gini Mohlin

———————————————————————————————————————

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande
Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.
Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.
Hemsidan: http://www.resanderung.tk/
Twitter: https://twitter.com/Resandefolk
Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

En tanke på “Från 2014 tillbaka till 1800 -talet för en resandeflicka hos skolsköterskan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s