Hoten om avhysning skapar skräck hos redan utsatta romer

Artikeln i VK om att kommunen eventuellt tänkte skicka tiggarna på parkeringen i Umeå med en enkelbiljett till Rumänien utlöste starka känslor hos människorna som bor där. Särskilt de äldre tyckte att det var fruktansvärt jobbigt. De grät, berättade om tidigare då de blivit deporterade  grund av sitt romska ursprung, sin hemlöshet, eller för sitt tiggande. En del var arga och undrade varför de alltid blev behandlade sämre än hundar. De gravida var såklart oroliga att avhysningen skulle bli våldsam, från polisens sida. Det hade de varit med om tidigare.
Featured image

Vi försökte förklara hur svensk byråkrati och möteskultur fungerar, men blev inte riktigt trodda.

Men det blev ungefär som vi trodde. Det beslutades att inte besluta något, men att omformulera lite. De skulle ha ett nytt möte om det här mötet, och sen skulle de ha sådana möten varannan vecka. Kanon! Under tiden blir det kallare och kallare. Ingen gasol i kalla husvagnar. Ingen el.
Featured image

Två av de äldsta kvinnorna vågade inte stanna kvar på parkeringen. De kunde varken sova eller äta i skräck för att polisen skulle komma. Våra ord bet inte. Deras erfarenheter sa dem något helt annat.

Så vi kopplade på en husvagn på bilen, och åkte hem. Det blev en lugn kväll till slut. Maria, den äldsta, ville se filmen Gadjo Dilo, och skrattade gott i soffan där hon satt med sitt kaffe. Avslappnad för en kväll. Känslan av att inte vara oönskad en kväll på det ställe man sover gjorde henne lugnare, mer harmonisk.

Umeå kommun kan ha ett möte om att ha ett möte om det här blogginlägget om de vill. Men det vore fint om de också kunde visa lite ryggrad och medmänsklighet.
//Linda Lundqvist
Vill ni vara med oss att fortsätta hjälpa de som behöver det bäst i vårt samhälle sätt in pengarna på bg 187-6515 och märk inbetalningen med TIGGARE
—————————————————————————————————————–
RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande
Vår medlemsavgift är:
75 kr för enskild medlem
150 kr för ett familjemedlemskap
75 kr för att bli stödmedlem.
Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.
Annonser

2 tankar om “Hoten om avhysning skapar skräck hos redan utsatta romer

  1. Men, låt en kvinna o ett litet barn bo hos mig en tid, har erbjudigt mig tidigare men inte fått någon respons

  2. Ping: Hoten om avhysning skapar skräck hos redan utsatta romer | Tinas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s