Antiziganismkommisionen om Skånepolisens olagliga register

Kommissionen mot antiziganism kräver att romer får upprättelse

Skånepolisens olagliga register på över 4 600 romer har inneburit en etnisk kartläggning av romer och har fått allvarliga konsekvenser för romers rättigheter. Kommissionen kräver därför i en ny rapport  att romer ska få upprättelse.

– Det är obegripligt hur denna massregistrering av romer, inklusive barn och avlidna personer, skulle kunna användas i något berättigat polisiärt syfte. Skånepolisens systematiska insamling av uppgifter om romer påminner om tidigare registreringar baserade på antiziganistiska fördomar, säger Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen.

Det var i september 2013 som Dagens Nyheter publicerade ett antal artiklar som avslöjade att Polismyndigheten i Skåne hade registrerat över 4 600 romer. Kommissionen mot antiziganism är tillsatt av regeringen med uppgiften att åstadkomma en kraftsamling mot antiziganism. En av kommissionens uppgifter har varit att specifikt följa utvecklingen när det gäller registreringen av romer genom att sammanställa de granskningar och åtgärder som har vidtagits av olika aktörer.

Rapporten beskriver de allvarliga konsekvenser registreringen har fått för romers rättigheter och hur den har gett näring åt den antiziganistiska myten att romer är särskilt kriminella.

– Romers medvetenhet om vad det kan betyda att hamna i etniska register har rivit upp minnen från tidigare kartläggningar och dess förödande konsekvenser, säger Soraya Post, ledamot i kommissionen.

Registret har granskats av flera myndigheter – ingen av dem har dock funnit att samlingarna utgör registrering av romer enbart på etnisk grund, även om Justitieombudsmannen nyligen kom fram till att registren de facto har fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet.

Kommissionen mot antiziganism konstaterar att trots de gjorda granskningarna har många av de frågor som registret väcker ännu inte fått tydliga svar. Det gäller bland annat syftet med massregistreringen och hur polisen tog fram uppgifterna om uppgifterna.

Dessutom konstaterar kommissionen att romers misstro mot myndigheter är omfattande och att det i första hand är polismyndigheten som genom sitt handlande kan vända den negativa spiral som registret har åsamkat.

– Lagstiftningen till skydd mot etnisk kartläggning bör också ses över för att säkerställa att liknande kartläggningar aldrig sker igen, säger ledamoten Diana Nyman.

För frågor, kontakta Heidi Pikkarainen 070-232 52 08.

Ladda ned rapporten ”Registrering av romer” här

Kommissionen mot antiziganism är en kommitté som är tillsatt av regeringen. Kommissionen ska komplettera och förstärka samhällets insatser mot antiziganism. Kommissionen har både ett operativt uppdrag, som handlar om att direkt motverka antiziganism, samt ett uppdrag som handlar om att komma med förslag till åtgärder mot antiziganism. Läs mer i kommittédirektiv 2014:47.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s