RUNG anmäler känd S-politiker för hets mot folkgrupp

Föreningen RUNG har polisanmält Lennart Holmlund (S) fd kommunalråd i Umeå, efter ett enhälligt styrelsebeslut, för hets mot folkgrupp och förtal, med anledning av de uttalanden som Lennart Holmlund har gjort i olika tidningar, sin facebook-sida, och sin blogg. Det är uttalanden som ”romer bajsar annorlunda, så har aldrig svenskar bajsat” som har fått föreningen RUNGs styrelse att reagera. Lennart Holmlund sprider tydligt antiziganistiska fördomar.

Föreningen RUNG har också kontaktat justitiekanslern via mail.

Uttalandena är tydligt antiziganistiska, och förtalar romer som folkgrupp.

Som en del av den romanitalande minoriteten ser föreningen RUNG mycket allvarligt på de fördomar som Lennart Holmlund sprider.

Enligt hetsbrottslagstiftningens 16 kap. 8 § brottsbalken är hets mot folkgrupp ett brott som innebär att i uttalande eller i annat meddelande som sprids hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Brottet omfattar inte ”en saklig och vederhäftig diskussion˝ och inte heller uttalanden som görs i den helt privata sfären. Hets mot personer på grund av sexuell läggning kriminaliserades genom tillägg till bestämmelsen om hets mot folkgrupp (SFS 2002:800).

läs hela artikeln här

Annonser

One thought on “RUNG anmäler känd S-politiker för hets mot folkgrupp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s