Kategorier
Uncategorized

Lennart Holmlund (s) försöker få sossarna att upprepa historien

Det är lätt att uppröras över den infantila anklagelsen från Lennart Holmlund, att romer inte bajsar som andra. Det är så dumt att man nästan blir full i skratt.
Det allvarligaste uttalandet Holmlund gjort under detta senaste utspel rör dock inte avföring, och går inte att skämta bort. I en kommentar på moderatpolitikern Igor Jonssons blogg skriver Holmlund att ”Undra på att myndigheterna i Rumänien får ett agg mot dem”.
Det är allvarligt.

Romerna har varit förslavade i Rumänien sedan 1300-talet, och blev fria först två efter att slavarna i USA blev det. Romer har ägts och sålts av rumänska staten, kyrkan, och privatpersoner att hantera som ägaren velat. Än idag har många av dem efternamn som visar vilken slavkategori de tillhörde. De är de fattigaste av fattiga, och Rumänien som har hög arbetslöshet, och låg genomsnittlig skolgång, så är romerna de som har svårast att få tillgång till jobb och skola. Systemet är korrupt, och för att få rätt till sjukvård och skola så krävs pengar. Dels i form av egenavgifter för mediciner, skolbussar, läromateriel och mat, men också i form av mutor till läkare och lärare.
Tänk om Lennart Holmlund skulle säga samma sak om de före detta slavarna i USA? ”Undra på att USA får ett agg mot dem”. Ett förslavat folk som kämpar med att resa sig och skapa en framtid ska inte hysas agg emot.
Det är alltså Europas sista slavar som Lennart Holmlund raljerande förstår att myndigheterna i Rumänien får ett agg mot. En del av den folkgruppen genomförde hans eget parti steriliseringsreformer mot på 40-talet. Är även det agg som Sverige kände då för resande och romer förståeligt för Lennart Holmlund?

Featured image
Sett ur ett historiskt perspektiv så är det Holmlund säger inget vanligt klavertramp. Socialdemokratin har en historia av rasbiologi, och bör göra upp med sin egen historia. Inte upprepa den.
Föreningen RUNG vill att Socialdemokraterna visar var de står i den här frågan. Vi vill att ni avsätter Lennart Holmlund från alla förtroendeuppdrag för hans upprepade antiziganistiska utspel.

Britt-Inger Hedström Lundqvist ledamot och etnolog

Annons

Av Resandefolk

RUNG är en riksomfattande verksamhet med säte i Västerbotten

RUNG kommer att verka för:
R: Resandefolket
U: med fokus på de Unga och språket
N: Resande som Nyss insett att det är resande
G: och självklart för alla Gamla Resande

4 svar på ”Lennart Holmlund (s) försöker få sossarna att upprepa historien”

Jag tror det är många inom socialdemokratin i Umeå som fått nog av Lennart Holmlund. Vi får se hur partiprocessen agerar.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi. Pluss registreringar av romer, De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.
Nu skryter man över att Socialdemokraterna avvecklade rasbiologin ändå har man inte rivit skammens hus, http://www.ub.uu.se/samlingar/verk-och-samlingar-i-urval/rasbiologiska-institutet/
Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…
Curt Magnusson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s