Resandefolket och socialdemokratin

Det är givetvis inte en slump att resandeföreningen RUNG står bakom anmälan mot socialdemokraten Lennart Holmlund i Umeå. RUNG är en historieintresserad förening som aktivt deltar i samhällsfrågor som berör och det som präglat resande genom historien är socialdemokratin.

Featured imageStatens institut för rasbiologi , Uppsala

Fredagen den 13 maj 1921 tog riksdagen beslutet (utan omröstning) att upprätta Statens institut för rasbiologi – motionen signerades ursprungligen av Hjalmar Branting (s) som framförde motionen till riksdagens båda kammare.

Featured image Hjalmar Branting

1922 kom så den första statliga inventeringen av ”tattare”. Denna inventering var ett försök att ta reda på hur många personer som hade ”zigenar-” eller ”tattar”-ursprung i Sverige. Statsminister? Hjalmar Branting (s).

Featured image Per Albin Hansson

1934 kom de första svenska steriliseringslagarna. Steriliseringsfrågan hölls vid liv och under debatterna 1941 om steriliseringslagen fanns det personer som ville införa en lag om tvångssteriliserande av ”tattare”. Statsminister vid den tiden? Per-Albin Hansson (s).
I detta samhälle och i denna samhällsanda sågs de resande som ett hot mot det vackra folkhemmet och den moderna stat som var i framväxande. Resandefolkets traditionella levnadssätt och de starka familjebanden stämde inte överens med det nya Sverige. Samhället reagerade på barnens uppfostran och resandefolkets sätt att leva. Barn omhändertogs. I Sverige steriliserades under åren 1935-1975 närmare 63000 människor på grund av lagarna som beslutades 1934 och 1941.

Featured image Autentiskt dokument från ”tattarinventeringen”

1942-44 sjösattes ännu en tattarinventering. Sverige hade under krigsåren en samlingsregering med Per-Albin Hansson (s) som stadsminister. Det blev bråda tider att kriminalisera inresa i Sverige och räkna sina tattare eftersom tysken stod för dörren. Hela två kronor betalades till den som angav en ”tattare”. Ett register växte fram som omfattar far-, och morföräldrar till de flesta av oss som lever idag.

Featured image
Konsekvenserna är enorma och i mycket obeskrivliga. Än idag. Barn har vuxit upp med fosterföräldrar under svåra förhållanden. Gravida har steriliserats, mer eller mindre med tvång. Skallar har mätts. Fördomar har spridits helt legitimt.
Öppnar man en historiebok så får man läsa om rösträtt, fackföreningsrörelsen, ATP och folkrörelsen. Byggandet av folkhemmet som blev en mall för hur vi alla ska leva. Det finns så många fler exempel, om man vill fördjupa sig men till vilken nytta?
Jag vet inte hur pålästa dagens socialdemokrater är, om sin del i denna tragiska historia? En historia som föreningen RUNG är väl medveten om och inte vill se en upprepning av. Vi ser signalerna, varningsklockorna och uppmärksammar dessa.
Någonstans måste man ta sitt förnuft till fånga, kanske läsa på en smula och låta se sin egen del i historien innan man yttrar sig ofördelaktigt om en grupp som man utsatt för så mycket i historien.

Annonser

4 thoughts on “Resandefolket och socialdemokratin

  1. JA DET ÄR BRA MEN JAG ÄR DINGLARE OCH ANSER NOG ATT STATLIGA UTREDNINGAR BÖR TILLSÄTTAS OCH ATT KYRKAN SOCIALDEMOKRATERNA KOMMUNER POLIS.OSV VERKLIGEN BER OM URSÄKT OCH ATT PENGAR I FORM AV SKADESTÅND SKALL UTGÅ OSV SAMT ATT MAN RIVER DEKANHUSET I UPPSALA DÄR RASBIOLOGIN HADE SITT TILLHÅLL

  2. Många beskyller Sossarna för allt hemskt som hänt resandefolket och andra minoriteter under första halvan av 1900-talet. Men märk väl, det var forskare som skapade rasbiologin och inte politiker. Ingen satte sig emot vad forskningen sa på den tiden. Det som forskningen visade var det enda man visste och således sanningen. Om man var borgare, bonde, präst eller rent utav kunglig så spelade ingen roll. Ingen sa emot forskningen, inte ens den tidens stora humanister. Ni har säkert koll på alla stora upptäcker och forskningsframsteg som skedde mellan 1800-1950-talet som ledde fram till forskningens legitimitet. Ingen var ”galen” nog att motsäga sig det som är fastlagt av forskare.

    När vi kliver in på ett sjukhus idag så litar vi fullständigt på vetenskapen och lägger våra liv i naturvetenskapens händer. Man låter läkare öppna våra kroppar som om 100 år kommer låta helt vansinnigt. På samma sätt var rasbiologin självklar på den tiden. Nuförtiden så skärskådas vetenskapen åt alla möjliga vinklar och håll och är det något man inte litar på så är det nya rön där man ena veckan ska passa sig för något som nästa vecka i en ny forskningsrapport motverkar cancer.
    Det är såklart fruktansvärt det som våra förfäder gått igenom och vi lider en idag av sviterna. Säkert begås det en idag brott mot mioriteter MEN stödet för dessa övertramp är ändå betydligt mindre av forskningen idag. Socialdemokratin ska ta SIN del av skulden det är sant. Men alla ska veta att ingen i från borgarsidan gjorde ett skit för att förhindra alla hemska övergrepp. Detta går att kolla upp för den som vill. Är det någon som vill så gräver jag fram källor. Mänskligeheten och inte enbart sossarna är ansvariga för allt hemsk som skett.
    Vänligen: En Resande som har lite koll på vetenskapsteori.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s