Hedra förintelsens offer den 27 januari

Överallt i Sverige hedras förintelsen den 27 januari. Vi uppmanar alla resande och romer att söka upp var man hedrar förintelsens offer era städer och visa respekt för de offer som drabbades under förintelsen.

Den 27 januari är en nationell minnesdag i Sverige, det är också en internationell minnesdag genom att FN har deklarerat den 27 januari varje år som minnesdag över förintelsens offer: romer, judar, homosexuella, handikappade och andra som nazisterna ansåg mindre värda.

Förintelsen var en långvarig, systematisk, industriell och statligt organiserad mordmetod. Vi alla bör känna till hur samhället förmåddes acceptera förföljelser av släktingar, medmänniskor, grannar, skolkamrater etc. Det är vårt ansvar är att förhindra upprepning.

Den 27 januari 1945 befriades nazisternas största förintelseläger Auschwitz-Birkenau. År 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över förintelsens offer. Sedan 1999 har dagen varit en nationell minnesdag i Sverige. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen. En dag för dem som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde och som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s