Inbjudan till samråd i arbetet med en stärkt minoritetspolitik

logo-sv

Om romsk inkludering och nationella minoriteter i budgetpropositionen för 2018

I regeringens förslag till budget för 2018 står bl.a. att regeringen avser att förlänga stödet till kommuner för utvecklingsverksamhet avseende romsk inkludering och att fortsätta stödja brobyggarverksamheten och den nya utbildningsomgång som planeras för 2018. Regeringen kommer också att verka för att det romska civilsamhället och romska företrädare i övrigt, i synnerhet flickor och kvinnor, ska ges förutsättningar att både delta och utöva inflytande i arbetet med strategin för romsk inkludering och i samhället i stort.

Regeringen beräknar också att öka stödet till det samiska folkets och de nationella minoriteternas kulturverksamhet med 10 miljoner kronor från och med 2018.  Att stärka, utveckla, synliggöra eller på annat sätt främja det samiska folkets och de nationella minoriteternas kultur möjliggör för dessa att själva kunna förmedla sin historia, sitt språk och sin identitet. Regeringen vill därför stärka Kulturrådets och Sametingets bidragsgivning, men även Svenska Filminstitutets främjande av tillgången till film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken.

Läs mer här under länken ”Utgiftsområde 1 Rikets styrelse”: http://www.regeringen.se/rattsdokument/proposition/2017/09/prop.-2017181/

 

Kulturdepartementets öppna samråd

Kulturdepartementet bjuder in de nationella minoriteterna till tre öppna samråd om Regeringskansliets arbete med en stärkt minoritetspolitik. Samråden kommer att ske på tjänstemannanivå.

 

Inom Regeringskansliet pågår arbetet med en stärkt minoritetspolitik, bland annat för att omhänderta betänkandet i Utredningen om en stärkt minoritets­politik. Regeringskansliet genom­för tre samråd under oktober där det ges möjlighet att diskutera och lämna synpunkter inom ramen för arbetet.

En utgångspunkt för samtalet är betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritets­politik (SOU 2017:60) som för närvarande bereds inom Regerings­kansliet. Utöver detta står det deltagarna fritt att framföra förslag samt att diskutera förutsättningar och behov inom minoritetspolitiken.

Samråden är öppna för alla som önskar delta, anmälan krävs dock. Vid platsbrist gäller principen om först till kvarn. Kulturdepartementet önskar varmt välkomna!

Observera att tiderna för alla tre samråd, och lokalen för samrådet i Malmö, har ändrats!

Samråd 1 i Malmö

Inbjudan: Länk till inbjudan
Tid: torsdagen den 19 oktober, kl. 17-18.30
Plats: Stadshuset, August Palms plats 1, Malmö.

Anmälan: senast måndagen den 16 oktober till ku.disk@regeringskansliet.se.

Samråd 2 i Eskilstuna

Inbjudan: Länk till inbjudan
Tid: måndagen den 23 oktober, kl.15.30-17.00
Plats: Fullmäktigesalen, Stadshuset, Fristadstorget, Eskilstuna
Anmälan: senast onsdagen den 18 oktober till ku.disk@regeringskansliet.se.

Samråd 3 i Kiruna

Inbjudan: Länk till inbjudan
Tid: onsdagen den 25 oktober, kl.15-16.30
Plats: Fullmäktigesalen, Stadshuset, Hjalmar Lundbohmsvägen 31, Kiruna
Anmälan: senast fredagen den 20 oktober till ku.disk@regeringskansliet.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s