Romernas internationella dag den 8 april

kurt

Foto Kurt Magnusson utställningen ”Vi är romer” i Borås.

Text Britt-Inger och Linda Lundqvist:

Romernas nationaldag firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Romerna själva firar på olika sätt sin dag världen över. I Sverige har fler och fler kommuner börjat flagga med den romska flagga den 8 april medan olika institutioner skapar arrangemang kring dagen. Men okunskapen om minoriteten romer i Sverige är fortfarande stor och fördomarna är många.

Romerna har inget ”eget” land utan bor på alla världens kontinenter. Trots detta finns det flera gemensamma symboler som man enats kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april.

Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I Sverige bor cirka 50.000 romer som delas romerna in i fem grupper:

Resandefolket som var den första gruppen som kom till Sverige, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. Sedan år 2000 är minoriteten romer en av Sveriges nationella minoriteter tillsammans med Samer som också är ett urfolk, Sverigefinnar, Tornedalingar och Judar.

1971 var det en konferens om romernas framtid

Fjorton länder representerades och samlades i London den 7-12 april 1971 tillsammans med en delegation från Indien, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen för att diskutera romernas framtid. Initiativtagare för denna allra första internationella romska kongressen var Grattan Puxon, Donald Kenrick, Mateo Maximoff och Jarko Jonavovic med flera.

Flagga morkDet beslutades under den kongressen att 8 april skulle vara romernas internationella dag (nationaldag). De blågröna färgerna i flaggan hade antagits vid en kongress i Bukarest redan 1933 men för att understryka romernas historiska koppling till Indien enades man om att lägga till ett hjul. Det röda hjulet symboliserar vandringen från Indien och romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen (andliga värden) och den gröna färgen symboliserar jorden. Nu antogs även en nationalhymn Gelem, gelem  (Jag vandrade och vandrade), melodin är traditionell och texten är skriven av Jarko Jovanovic.

Nationaldagen firas av allt fler

8 april är en viktig dag för romer från olika grupper och länder och firandet av dagen växer för varje år. Det är en dag med glädje med skratt, information, synliggörande och gemenskap men också en dag för eftertanke och om tankar om den kommande framtiden. År 2000 utropade International Romani Union Romanistan som romernas transnationella hemland, utan krav på territorium. Man kan säga att hela världen är romernas hemland, romerna är ett folk utan land och utan gränser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s