Ny bok om resande/romer FRIGÖRELSEN skriven av Jan Selling

RUNG omnämns i den nya boken FRIGÖRELSEN skriven av Jan Selling.

OMSLAG_frigörelsen_streckad_200303

Jan Selling är forskare, docent vid Södertörns högskola, och författare. Han skriver i sin bok historiskt om resande/romer i Sverige och internationellt. Han tar upp viktiga personer och händelser. Det som gör boken bra är att Jan Selling beskriver kampen för rättvisa som en evig kamp mot antiziganismens spöke. Han beskriver hur statliga kommissioner tillsatts som ett slags plåster på såren, hur officiella ursäkter och erkännanden aldrig kommit naturligt utan ständigt fått tvingas fram. I boken lyfts hur resande/romska utomparlamentariska aktioner uppstått och verkat, liksom hur avkoloniseringen av romska studier sker och hur romska intellektuella själva tar sig in och äntrar scenen.

”Detta är en bok om romer skriven av mig som gadjo (romanes för icke-rom, pluralformen lyder gadje). [ ] För mig har det därför varit väsentligt att i stor utsträckning använda romska källor och bedriva forskning i dialog med de romer jag kommit i kontakt med genom mitt arbete som lärare, forskare och akademisk aktivist inom romska studier sedan 2010. Samtidigt är det en bok med bäring utöver det romska, eftersom den behandlar mänskliga problem som frigörelse och social rättvisa i den emancipatoriska forskningens anda.” skriver Jan Selling själv på bokens baksida.

Emancipation är en frigörelse från ett tillstånd av omyndighet, underordnande eller rättslöshet och erhållande av fri självbestämningsrätt och jämlikhet med andra
Läs den och sprid kunskapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s