Kategorier
Uncategorized

Mail om utställningen Rom san – är du rom?

Två av föreningens medlemmar, kassören Kurt Magnusson och medlemmen Gini Mohlin har skrivit ett mail till Göteborgs stadsmuseum http://stadsmuseum.goteborg.se/wps/portal/stadsm där de tar upp några frågor kring utställningen.

Mailet:

Med anledning av utställningen Rom san – är du rom?, så undrar vi i föreningen RUNG (resande, ung, ny och gammal) hur man tänkt runt fördelningen av exponering när det gäller grupperna i samlingsnamnet ”rom”. Gruppen svenska resande är den största gruppen ”romer” och vi har funnits längst i Sverige. Vi har omfattats av exkluderande lagstiftningar, inventeringar, steriliseringar, tvångsomhändertagande av barn och vanvård genom myndigheter och samhälle och vi är bärare av en stor och viktig pusselbit genom svensk historia fram till idag.
Känslan är att man lagt fokus på andra romska kulturer. Att man valt att fördjupa sig och förmedla endast delar av en helhet. Hur funderar Ni kring detta? Hur går tankarna kring någonting som ändå har omfattats av så mycket arbete och resurser? Hur tänker man när en så stor grupp människor som präglats av exkludering genom historien knappt syns i ett så stort projekt? Vi hoppas att detta kan få bli början på en dialog som kan leda till ökade kunskaper och ett synliggörande av alla delar i frågan ”Är du rom?”

Vi återkommer om svaret när vi har fått det.

———————————————————————————————————

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är:

75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Hemsidan: http://www.resanderung.tk/  

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Av Resandefolk

RUNG är en riksomfattande verksamhet med säte i Västerbotten

RUNG kommer att verka för:
R: Resandefolket
U: med fokus på de Unga och språket
N: Resande som Nyss insett att det är resande
G: och självklart för alla Gamla Resande

Lämna en kommentar