Kategorier
Uncategorized

Draculas slott och grönsaksmarknad, Rumänienresan förtsätter

Vi har det fantastiskt bra här i Rumänien. Vi har träffat många bekanta ansikten från Umeå. De undrar nyfiket vad vi tycker om Rumänien och byn, Netus. Och det är en fantastisk by. Landskapet är häpnadsväckande vackert och människorna likaså. Det börjar sjunka in för dem och för oss att vi faktiskt är här. Alla dörrar står öppna och det är riktigt häftigt att promenera genom en främmande by och överallt möta bekanta ansikten som skiner upp. Det är fantastiskt.

Featured image

Glädje och sorg byter av varandra fort här i Rumänien. Vi har också varit på några utflykter. Bl.a. till Agnita och Sighisoara. Det är svårt att ge en rättvis bild av städerna. Överallt där vi går möts vi av rasism.

Det var faktiskt lite oväntat att under ett besök i en butik bli bemött av griniga miner och tunga suckar från försäljaren. Hon tog emot pengarna och kastade växeln på disken. Utan ett ord.

Vid ett snabbt besök hos en läkare för astmamedicin till vår sexåring nekade första läkaren hjälp. Man sa också att ”pojken kommer inte att bli frisk förrän ni gjort er av med henne”. Dvs kvinnan som följde med oss och tolkade, som vi bor hos. Utöver det har det suckats och kastats växelmynt flera gånger. Folk vänder sig om på gatan och pratar. Det måste vara ovanligt med ”utlänningar” som ogenerat umgås med romer offentligt.

Vi föser bort känslorna, för det gör romerna. I nästa sekund ler de som om ingenting hänt. Men innerst är det vidrigt. Att möta vuxna civiliserade människor som beter sig så illa mot andra människor. Det finns inga motsvarigheter. Och inga skydd. Vi är just nu på en plats där vi räknas som jordens avskum. Precis som det var i Sverige förr, innan man förstod bättre.

Featured image

Mitt i dessa upplevelser har vi varit på grönsaksmarknad, besökt Draculas slott och ätit lunch på en ungersk liten restaurang. Vi har beställt lite hönor som kommer under kvällen. Hoppas vi. Vår fotograf har anslutit till gruppen idag. Bättre bilder på gång.

Featured image

Av Resandefolk

RUNG är en riksomfattande verksamhet med säte i Västerbotten

RUNG kommer att verka för:
R: Resandefolket
U: med fokus på de Unga och språket
N: Resande som Nyss insett att det är resande
G: och självklart för alla Gamla Resande

Ett svar på ”Draculas slott och grönsaksmarknad, Rumänienresan förtsätter”

Reblogga detta på BrA och kommenterade:
Förra årets resan till Rumänien

Nu börjar det vara dags att börja samla in pengar till Romhjälpen så vi kan hjälpa till i det egna landet. Förra årets resa blev en succé för alla inblandade. Hjälp oss att hjälpa de mest utsatta.
Bg: 187-6515 märk med ROM
Inget bidrag är för litet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s