Vanvården VS Kommunen, fortsättning

I ett tidigare inlägg https://resandefolk.wordpress.com/2013/08/07/vanvarden-vs-kommunen-2/ berättade vi om vår kassör Kurt Magnussons kamp om att få Göteborgs kommun att be om ursäkt för den behandling han fick när han var placerad av Göteborgs kommun som barn.

Kurt skrev; Jag har fått min ursäkt från staten även dom 250 000 kr men inte sett röken av en ursäkt från Göteborg stad som utförde all förnedring läs min historia på denna blogg. http://cabam-cabam.blogspot.se/p/ett-barnhemsbarns-berattelse.html

Svaret som kom från kommunen ser ut så här;

Hej Kurt

När det gäller din fråga om medborgarförslag har Göteborg Stads invånare inte förslagsrätt till Kommunstyrelsen eller till Kommunfullmäktige. Det innebär att din begäran om att frågan lyfts till kommunfullmäktige inte kan bli av.

Det har tidigare varit diskussioner om kommunerna i Sverige ska göra något för att kompensera eller uppmärksamma de barn som varit omhändertagna och farit illa men diskussionen inom Göteborgsområdet slutade med att det är staten som är ansvarig och därmed sker ursäkten och kompensationen via staten och inte via kommunerna.

Här i Göteborg finns en förening som heter Samhällets styvbarn. Föreningen ger stöd och man träffar andra som varit med om liknande upplevelser. Stadsledningskontoret har även en viss kontakt med föreningen när det gäller att får råd och stöd i olika frågor som rör barn som är familjehemsplacerade. Företrädare för föreningen har bland annat träffat kommunalråden.

Din berättelse om hur du haft det under din uppväxt måste vara smärtsam att minnas och att berätta men tack vare att du, och många andra har vågat berätta om era upplevelser har socialtjänstens sätt att arbeta ifrågasatts och statens tillsyn över kommunerna skärpts.

Era berättelser kommer inte att glömmas bort och de kommer att påverka socialtjänstens sätt att arbeta framöver, främst när det gäller barn och unga som far illa.

Detta svar är avstämt med ansvarigt kommunalråd Dario Espiga.

Med vänlig hälsning
Annica Eriksson

Det man kan säga om detta svar är att;

Bra att historien slipper upprepa sig och att de som omhändertas idag har en bättre tillsyn än vad som fanns tidigare.

Men vad hjälper det den som blev vanvårdad av den kommun som omhändertog barnen som misshandlades tidigare. Staten har som ytterst ansvarig har bett om ursäkt, men de som utförde vanvården kan inte göra det. Vad säger det om Göteborgs kommun? och andra kommuner som inte tar sin del av ansvaret av det som hände. Är inte det en feghet utöver det vanliga. Det här handlar inte om att få pengar, det här handlar om att kommunen ska erkänna att de behandlade de vanvårdade barnen fel och att de var en del i vanvården.

I vanlig uppfostran lär man barnen att be om ursäkt när de har gjort fel, varför ska inte en kommun kunna göra något som till och med ett litet barn får lära sig? Vilka signaler sänder det egentligen ut till medborgarna i våra samhällen?

Kurt Magnusson

BiL

————————————————————————————————————–

RUNG kommer att verka för: R: Resandefolket U: med fokus på de Unga och språket N: Resande som Nyss insett att det är resande G: och självklart för alla Gamla Resande

Vår medlemsavgift är: 75 kr för enskild medlem

150 kr för ett familjemedlemskap

75 kr för att bli stödmedlem.

Sätt in pengarna på bg 187-6515 och skriv ditt namn skicka ett mail (resandefolk@gmail.com) till oss med ditt namn, vid familjemedlemskap även antalet i familjen eller om ni är stödmedlemmar. Glöm inte skriva adressen och er mail också.

Twitter: https://twitter.com/Resandefolk

Fb,s gilla sida: http://www.facebook.com/resandefolk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s